Winnaar Interieur beplanting van het Jaar 2017

Winnen dankzij lef om te experimenteren en buiten gebaande paden te denken

Wat een erkenning en wat zijn we blij met het winnen van de VHG Interieur beplanting van het jaar 2017! Maar vooral ook met het jury rapport (zie hieronder) waarin hun eindconclusie luidt: “De winnaar laat daarnaast óók zien dat het ‘werkt’ om sterk buiten de gebaande paden te denken. GrownDownTown toont het lef om te experimenteren (en te leren) en geeft daarmee de gehele sector een impuls om echt te innoveren.”

Onze grote dank aan opdrachtgever Joolz voor het vertrouwen en architectenbureau Space Encounters waar we op een hele prettige manier samen het ontwerpproces mee hebben doorlopen , alsook onze meedenkende en flexibele partners Drain Products, Parus Europe en Nieuwkoop. Klik hier voor meer achtergrond informatie over het project

 

Het juryrapport over “de Groene Longen van Joolz”

Met het innovatieve groenproject bij Joolz in Amsterdam heeft GrownDownTown de landelijke competitie Interieurbeplanting van het Jaar 2017 (IvhJ)  gewonnen.

VHG-directeur Egbert Roozen reikte in het Maaspoort Theater in Venlo de prijs uit aan Philip van Traa, tijdens de feestelijke en drukbezochte afsluiting van het inspirerende congres Buildin’Green 2017.

Gedurfde groene inrichting
GrownDownTown wint de wedstrijd IvhJ 2017 met de drie inspirerende, innovatief aangelegde kassen in het bedrijfspand van Joolz in Amsterdam Noord. ‘De samenwerking tussen opdrachtgever, binnenhuisarchitect en groenondernemer heeft geleid tot een hippe groene werkplek in een oude fabriekshal op een non-locatie. De drie groene kassen, de innovatieve, duurzame watervoorziening en de ruimte voor het experiment in het gehele groenproject maken het een prachtig voorbeeld van interieurbeplanting 2.0. Zeker als je beseft hoe groot de uitdaging is om zulke hoge beplanting vanaf zo’n lastige ondergrond te laten groeien. “Als binnengroen hier kan, kan het overal”, concludeert een jurylid. Dit project is zeer inspirerend en vormt een stimulans voor een gedurfde groene inrichting van alle gebouwen die nu en in de toekomst om een herbestemming vragen!’ Zo luidt het eindoordeel van de jury in het juryrapport.

Circulair, duurzaam en groen bouwen
Naast vaktechnische criteria let de jury ook op de samenhang tussen (binnen)groen, functionaliteit en meerwaarde voor de omgeving: ‘groen’ gaat zowel over welzijn en gezondheid, als over duurzaam en groen bouwen. Daarmee sluit dit project haarfijn aan op de centrale vraag van Buildin’green 2017: hoe kunnen we opdrachtgevers en architecten, die duurzaam en circulair bouwen beter informeren over de belangrijke rol van levend groen bij hun circulaire en duurzame gebouwen? En andersom, hoe kan de interieurbeplanter aanhaken in de wereld van circulair bouwen en de bijbehorende nieuwe denkwijzen van opdrachtgevers.

Samen echt innoveren
De vakjury benadrukt dat GrownDownTown winst wist te behalen, omdat de interieurbeplanter al in de ontwerpfase betrokken was bij het project. Dit geldt ook voor de genomineerde projecten Lely Campus in Maassluis door Van Ginkel Interieurbeplanting B.V. en AQUAradius in Hoofddorp door Roessink Interieurbeplanting.

De winnaar laat daarnaast óók zien dat het ‘werkt’ om sterk buiten de gebaande paden te denken. GrownDownTown toont het lef om te experimenteren (en te leren) en geeft daarmee de gehele sector een impuls om echt te innoveren.

VHG persbericht: http://www.vhg.org/actueel-agenda/nieuwsoverzicht/growndowntown-winnaar-interieurbeplanting-van-het-jaar-2017