Vernieuwd RooftopPark B.Amsterdam

Producten: Rooffood, RooftopPark
Jaar: Voorjaar 2016
Opdrachtgever: B.Amsterdam/Bureau
Locatie: Amsterdam

 

Het iconische daktuin van de creatieve werkplek B.Amsterdam is geheel vernieuwd. Met de opening van het nieuwe dakrestaurant Bureau onthult het pand een uitgebreide daktuin, inclusief kippen en de nieuwste kweeksystemen met frisse gewassen.

b-amsterdam-groentendak-bureau-growndowntown

Groententuin

Het dak van 1750 m2 biedt ruimte aan een groentetuin waar 90 kubieke meter grond beplant is met allerlei smakelijke gewassen. Wanneer je op het terras zit kijk je uit op een muntweide met acht verschillende soorten munt, een mediterraanse kruidentuin en een aardbeienveldje. De tuin is verder uitgebreid met een stuk dat speciaal gericht is op de productie voor de keuken van het restaurant. Met Rooffood, het verwisselbare kratjessysteem, kan Bureau’s chef Niels Veenvliet hier zijn ingrediënten oogsten vlak voordat hij ze serveert. Ook staan er kippenhokken op het dak met zes kippen die elke dag verse eieren leggen.

 

b-amsterdam-groentendak-bureau-growndowntown-rooffood

bamsterdam-bureau-bbylon-growndowntown

Circulair dak

Het dak maakt gebruik van een gesloten kringloop waarbij het gtf-afval van het restaurant en de catering in het pand worden verwerkt tot compost. Al het groente afval en onkruid van het dak worden in een wormenhotel tot compost gemaakt. Deze compost wordt gemengd met mest uit het kippenhok om de nutriënten in de tuin op pijl te houden.

Er is een geheel nieuw gedeelte toegevoegd aan de tuin waar een waterbergend dak (waterretentie dak) onder ligt. 220 m2 kratten waarmee we regenwater oogsten en dit vervolgens gebruiken om de tuin mee te irrigeren. Dit is een totaal ander verhaal dan het eerste gedeelte van het dak waar het water uiteindelijk toch wegvloeit naar de riolering.